0 Läs mer >>
 
 
Jordgubb-, apelsin- och roscupcakes ca 15 st 
Minst 15 st muffinsformar
1 muffinsplåt 
Muffin:
  • 3 påsar Söderbloms te
  • 3 msk nykokt vatten
  • 75g osaltat smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 3 ¾ dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • ¼ tsk salt
  • 1 ¾ dl standardmjölk
  • 2 ägg
Frosting:
  • ½ dl standardmjölk
  • 8 ¼ dl florsocker
  • 150g osaltat smör, rumsvarmt
  • ev röd hushållsfärg efter färgsmak
Gör såhär:
  1. Muffin: Häll det nykokta vattnet i en skål, lägg i tepåsarna och låt dra i 30 min. 
  2. Värm ugnen till 200ºC. Sätt muffinsformarna i muffinsplåten/-plåtarna.
  3. Använd en elvisp eller matberedare med visp och visp smöret, sockret, mjölet, bakpulvret och saltet på en låg hastighet tills blandningen är finsmulig. 
  4. Vispa ihop mjölken och äggen för hand. Tillsätt det bryggda teet och krama ur tepåsarna ordentligt i mjölkblandningen. OBS! Spara tepåsarna till glasyren.
  5. Vispa ner mjölkblandningen i smulblandningen med elvisp eller matberedare på låg hastighet. Öka hastighete till medelhastighet och fortsätt vispa tills smeten är slät igen. 
  6. Fyll muffinsformarna till två tredjedelar med smet. Grädda kakorna i 15-20 minuter eller tills de har rest sig och känns spänstiga om du trycker lätt på ytan. Låt kakorna vila en stund i plåten/plåtarna, ta sedan upp dem och låt dem svalna helt på ett galler.
  7. Frosting: Häll mjölken i en liten skål, lägg de använda tepåsarna i mjölken och låt dra i 30 minuter. Ta upp tepåsarna och krama ur dem ordentligt i mjölken. 
  8. Använd en elvisp eller en matberedare med visp och vispa florsockret och smöret på låg hastighet tills alla smörklumpar är utrörda, blandningen kommer fortfarande att vara pudrig. Fortsätt att visp på låg hastighet och tillsätt temjölken och den röda hushållsfärgen. Vispa sedan på hög hastighet tills glasyren är krämig och luftig.
  9. Bred eller spritsa på glasyren på de avsvalnade muffinsarna.

Jordgubb- och roscupc...

0 Läs mer >>
 
 
Kokospaj ca 10-12 port.
1 pajform med löstagbar boten, 23 cm i diameter
1 paket torkade ärtor/bönor till gräddning
 
Pajdeg:
  • 100g rumsvarmt smör
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • ¾ dl strösocker
  • 1 ägg
 
Kokoskräm:
  • 4 stora äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ½ dl strösocker
  • 4 ½ msk majsstärkelse
  • ¼ tsk salt
  • 2 ½ dl kokosmjölk
  • 3 ½ dl standardmjölk
 
Vaniljgrädde:
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk florsocker
 
Rostad kokos:
  • 3 msk hyvlad kokos
 
Gör såhär:
  1. Pajdeg: Använd elvisp alt. matberedare med visp och vispa smöret och mjölet på låg hastighet tills blandningen är smulig.
  2. Tillsätt sockret och ägget och blanda försiktigt tills allt är inarbetat. Knåda ihop degen på en mjölad arbetsyta tills degen håller ihop. Täck sedan över degen med plastfolie och låt den vila i kylen i 30 min. 
  3. Kavla ut den kylda degen tills den är 5 mm tjock och tillräckligt stor för att täcka pajformen. Klä pajformen med degen och tryck försiktigt ut den mot botten och kanterna. Jämna sedan till kanterna och nagga botten. Låt pajskalet vila i kylen i 30 min. 
  4. Värm ugnen till 175ºC, vanlig ugnsfunktion.
  5. Ta ut pajskalet ur kylen. Täck pajskalet med bakplåtspaper alt. aluminiumfolie och häll i de torkade ärtorna/bönorna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 12 min, ta sedan försiktigt bort bakplåtspappret och ärtorna/bönorna och grädda pajskalet i ytterligare 15 min, tills det är genombakat och svagt gyllenbrunt. Låt pajskalet svalna. 
  6. Kokoskräm: Vispa ihop äggulorna och vaniljsockret med en gaffel i en skål.
  7. Blanda strösocker, majsstärkelse och saltet i en kastrull, tillsätt 1 dl av kokosmjölken och vispa till en slät massa. Tillsätt sedan mjölken och resten av kokosmjölken och rör ihop.
  8. Sätt kastrullen på spisen och låt blandningen koka upp på svag värme under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna rör du ner 3 matskedar av kokosblandningen i äggulorna. Häll sedan äggblandningen i kastrullen och fortsätt att värma blandningen under omrörning tills den är tjock och påminner om en vaniljsås.
  9. Häll den varma fyllningen i det avsvalnade pajskalet och täck genast över med plastfolie så att det inte bildas skinn på ytan. Låt fyllningen svalna till rumstemperatur och låt sedan pajen stå i kylen i upp till 1 timme så att den stelnar och svalnar helt. 
  10. Vaniljgrädde: Vispa grädden, vaniljsockret och forsockret med elvisp tills det bildas mjuka toppar. 
  11. Rostad kokos: Värm ugnen till 175ºC. Strö ut kokosen på ett bakplåt och låt den stå i ugnen i 4-5 minuter eller tills kokosen får lite färg. Kokosen blir lätt bränd, så håll uppsikt över den medan den rostas. 
  12. Skeda upp vaniljgrädden ovanpå den avsvalnade pajen och strö över med den rostade kokosen.

Kokospaj

0 Läs mer >>
Jag är ett stort fan av mortotskaka, men har under åren haft svårt att hitta ett recept som verkligen är saftigt och smakrikt både med och utan frosting. Det recept jag gillar allra mest är Leila Lindholms variant på en amerikans morotskaka. Garanterat sftig, både med och utan frosting!
 
Leilas morotskaka
kakform med löstagbar kant 24 cm i diameter, smord och bröad 
 
Morotskaka:
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ½ tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 ½ dl solrosolja
  • 4 ½ dl rårivna morötter
 
Cream Cheese Frosting:
  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 lime, samnt några limeskivor
  • 100 g philadelphiaost
  1. Morotskaka: Värm ugnen till 150ºC grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. 
  4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter och rör runt.
  5. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.Låt morotskakan svalna.
  7. Cream Cheese Frosting: Vispa alla ingredienser krämigt och bred sedan frostingen över kakan. Garnera med limeskivor.

Morotskaka

0 Läs mer >>
 
 
Mini halloncupcakes ca 32st 
Minst 32st små muffinsformar
1 muffinsplåt 
Muffin:
  • 3 påsar Lipton Hallonte
  • 3 msk nykokt vatten
  • 75g osaltat smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 3 ¾ dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • ¼ tsk salt
  • 1 ¾ dl standardmjölk
  • 2 ägg
Frosting:
  • ½ dl standardmjölk
  • 8 ¼ dl florsocker
  • 150g osaltat smör, rumsvarmt
  • ev röd hushållsfärg efter färgsmak
Gör såhär:
  1. Muffin: Häll det nykokta vattnet i en skål, lägg i tepåsarna och låt dra i 30 min. 
  2. Värm ugnen till 200ºC. Sätt muffinsformarna i muffinsplåten/-plåtarna.
  3. Använd en elvisp eller matberedare med visp och visp smöret, sockret, mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och saltet på en låg hastighet tills blandningen är finsmulig. 
  4. Vispa ihop mjölken och äggen för hand. Tillsätt det bryggda teet och krama ur tepåsarna ordentligt i mjölkblandningen. OBS! Spara tepåsarna till glasyren.
  5. Vispa ner mjölkblandningen i smulblandningen med elvisp eller matberedare på låg hastighet. Öka hastighete till medelhastighet och fortsätt vispa tills smeten är slät igen. 
  6. Fyll muffinsformarna till två tredjedelar med smet. Grädda kakorna i 15-20 minuter eller tills de har rest sig och käns spänstiga om du trycker lätt på ytan. Låt kakorna vila en stund i plåten/plåtarna, ta sedan upp dem och låt dem svalna helt på ett galler.
  7. Frosting: Häll mjölken i en liten skål, lägg de använda tepåsarna i mjölken och låt dra i 30 minuter. Ta upp tepåsarna och krama ur dem ordentligt i mjölken. 
  8. Använd en elvisp eller en matberedare med visp och vispa florsockret och smöret på låg hastighet tills alla smörklumpar är utrörda, blandningen kommer fortfarande att vara pudrig. Fortsätt att visp på låg hastighet och tillsätt temjölken och den röda hushållsfärgen. Vispa sedan på hög hastighet tills glasyren är krämig och luftig.
  9. Bred eller spritsa på glasyren på de avsvalnade muffinsarna.

Mini halloncupcakes

0 Läs mer >>
 
 
Fudgekakor ca 20 st

20 st folieformar

Mördegsformar:

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 äggula

 

 Chokladfudge: 

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl sirap
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör
 
Gör såhär:
  1. Mördegsformar: Vispa smör och mjöl med en elvisp eller i en matberedare tills degen är smulig.
  2. Tillsätt sockret och äggulan och vispa samman. Arbeta ihop degen tills den är slät. 
  3. Dela degen i 20 bitar och forma till bollar. Tryck en grop i varje boll och forma varje till en skål, placera i folieformarna och tryck ut ytterligare.
  4. Värm ugnen till 175ºC
  5. Chokladfudge: Blanda alla ingredienser till fudgen i en kastrull och låt koka ihop på medelhög värme i 5 minuter. 
  6. Häll i fudgen i mördegsformarna.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
  8. Ta ut kakorna när mördegen fått lite färg. 
  9. Ställ kakorna i kylen tills fudgen har stelnat, ca 1,5-2h.
  10. Servera kakorna kylskåpskalla för att fudgen skall ha rätt konsistens. 

Fudgekakor

0 Läs mer >>
 
Annanaspaj ca 10-12 port.
1 pajform med löstagbar boten, 23 cm i diameter
1 paket torkade ärtor/bönor till gräddning
 
Pajdeg:
  • 100g rumsvarmt smör
  • 3½ dl vetemjöl
  • ¾ dl strösocker
  • 1 ägg
Fyllning:
  • 450g burkananas 
  • 2 msk ananasspad
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
  1. Pajdeg: Använd elvisp alt. matberedare med visp och vispa smöret och mjölet på låg hastighet tills blandningen är smulig.
  2. Tillsätt sockret och ägget och blanda försiktigt tills allt är inarbetat. Knåda ihop degen på en mjölad arbetsyta tills degen håller ihop. Täck sedan över degen med plastfolie och låt den vila i kylen i 30 min. 
  3. Kavla ut den kylda degen tills den är 5mm tjock och tillräckligt stor för att täcka pajformen. Klä pajformen med degen och tryck försiktigt ut den mot botten och kanterna. Jämna sedan till kanterna och nagga botten. Låt ppajskalet vila i kylen i 30 min. 
  4. Värm ugnen till 175ºC, vanlig ugnsfunktion.
  5. Ta ut pajskalet ur kylen. Täck pajskalet med bakplåtspaper alt. aluminiumfolie och håll i de torkade ärtorna/bönorna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 12 min, ta sedan försiktigt bort bakplåtspappret och ärtorna/bönorna och grädda pajskalet i ytterligare 15 min, tills det är genombakat och svagt gyllenbrunt. Låt pajskalet svalna. 
  6. Fyllningen: Häll av spadet från ananasen och mixa sönder den. OBS! Spara två msk ananasspad!
  7. Blanda med kondenserad mjöl, ananasspad, kokos, ägg och vaniljsocker.
  8. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 20 min i 200ºC tills fyllningen har stelnat.

Ananaspaj

0 Läs mer >>
 
 
Rabarber- och marängpaj ca 6 portioner
 
1 pajform med löstagbar boten, 23 cm i diameter
1 paket torkade ärtor/bönor till gräddning
 
Pajskal:
  • 100g rumsvarmt smör
  • 3½ dl vetemjöl
  • ¾ dl strösocker
  • 1 ägg
Fyllning:
  • 600 g rabarber
  • ca 1½ dl socker (beroende på hur sura rabarberna är)
  • 1 st vaniljstång
  • 2 tsk potatismjöl
Maräng:
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • ½ citron
Gör såhär:
  1. Pajdeg: Använd elvisp alt. matberedare med visp och vispa smöret och mjölet på låg hastighet tills blandningen är smulig.
  2. Tillsätt sockret och ägget och blanda försiktigt tills allt är inarbetat.
  3. Knåda ihop degen på en mjölad arbetsyta tills degen håller ihop. Täck sedan över degen med plastfolie och låt den vila i kylen i 30 min. 
  4. Kavla ut den kylda degen tills den är 5 mm tjock och tillräckligt stor för att täcka pajformen. Klä pajformen med degen och tryck försiktigt ut den mot botten och kanterna. Jämna sedan till kanterna och nagga botten. Låt pajskalet vila i kylen i 30 min. 
  5. Värm ugnen till 175ºC, vanlig ugnsfunktion.
  6. Ta ut pajskalet ur kylen. Täck pajskalet med bakplåtspaper alt. aluminiumfolie och håll i de torkade ärtorna/bönorna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 15 min. Låt pajskalet svalna medan du gör rabarberkrämen.
  7. Fyllningen: Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarbern i mindre bitar och lägg dem i en kastrull.
  8. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Lägg sedan vaniljfröna och stången i kastrullen med rabarberna. Tillsätt sockret till kastrullen och blanda. 
  9. Koka rabarberna på svag värme tills det blir en kräm.
  10. Ta ur vaniljstången ur rabarberkrämen och kasta den.
  11. Mät upp potatismjölet i en skål. Ta ca 2 msk av rabarberkrämen och lägg i skålen med potatismjölet, blanda. Rör sedan i potatismjölsblandningen i kastrullen, dra från värmen när det börjar koka.
  12. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. 
  13. Maräng: OBS! När man vispar maräng är det viktigt att bunken är helt torr och fri från fett. Fett gör nämligen att marängen blir glansig och inte lyfter i ugnen.
  14. Använd en citron för att minimera risken för fett i marängen. Dela citronen i två halvor, gnugga citronens "köttsida" mot insidan av bunken du tänker vispa maängen i. Torka ur med vanligt hushållspapper. 
  15. Vispa äggvitor till ett hårt skum. 
  16. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills marängen blir tjock och blank.
  17. Berd eller spritsa ut marängen på rabarberkrämen.
  18. Grädda pajen i mitten av ugnen på 150ºC tills marängen får fin färg, ca 20 min. 
Severas gärna med lättvispad grädde!

Rabarber- och marängp...

0 Läs mer >>
Det här är min egna variant av en tomat- och lökpaj, grundreceptet har jag hämtat från ICA.se. De viktigaste ingredienserna i fyllningen är såklart tomat, lök och äggstanningen medan de övriga ingredienserna går att exprimentera med och använda vad man har hemma.
 
 
Tomat- och lökpaj ca 6 bitar
Pajbotten:
  • 150 g kallt smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
Fyllning:
  • 3 rödlökar 
  • 2 gula lökar 
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 tsk timjan
  • 2 tomater
  • 4 st soltorkade tomater
  • ca 10 st oliver
  • 150 g riven cheddarost
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • smör
  • salt och peppar
Gör såhär:
  1. Pajotten: Skär smöret i mindre bitar. Blanda samman mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 26 cm i diameter). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
  3. Förgrädda pajskalet i 20 minuter mitt i ugnen på 175°C.
  4. Fyllning: Skala, halvera och hacka de röda och gula lökarna. Skala och finhacka vitlöken.
  5. Fräs röd och gul lök långsamt i svag värme till de är mjuka. Tillsätt vitlöken och fräs ca 5 minuter. Krydda lökfräset med timjan, salt och peppar.
  6. Skär tomaterna i skivor och dela de soltorkade tomaterna och oliverna.
  7. Lägg lökfräset i pajskalet. Strö över de soltorkade tomaterna, oliverna och sedan osten. Lägg på tomatskivorna.
  8. Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt mjölk och grädde. Häll stanningen över pajen. Strö över flingsalt över pajen. 
  9. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter, tills äggstanningen har stannat.
Jag rekomenderar att servera pajen varm, då tomaterna är godast varma, men det fungerar lika bra att servera pajen kall. 

 

Tomat- och lökpaj

0 Läs mer >>
 
Chokladstjärnor ca 30st
Kakor:
125g smör
1 1/2 dl strösocker
1 äggula
1 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
3 1/4 dl vetemjöl
Glassyr:
1 1/2 dl florsocker
1 msk kakao
1 1/2 msk vatten
strössel efter smak
 
  1. Värm ugnen till 225°C alt. 200ºC varmluftsugn
  2. Rör rumsvarmt smör, socker och äggulan smidigt. Tillsätt sedan kakao, bakpulver och mjöl till en smidig deg och låt den sedan vila i kylen i 30 min.
  3. Kavla ut degen så att den är ca. 0,5cm tjock. Undvik att kvla degen för tunn eftersom att kakorna då kan spricka under gräddningen. Stansa sedan ut kakorna i valfri form. Jag valde stjärnor men det går lika bra med andra former så som hjärtan och cirklar. 
  4. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca.10 min, ca 8 min i varmluftsugn.
  5. Låt kakorna svalna helt.
  6. Glassyr: Rör ihop florsocker, kakao och vatten och glasera kakorna. Strö på valfritt strössel och låt stelna.

Chokladstjärnor

0 Läs mer >>
 
Persiko- och hallonpaj ca 10-12 port.
1 pajform med löstagbar boten, 23 cm i diameter
1 paket torkade ärtor/bönor till gräddning
Pajdeg:
100g rumsvarmt smör
3½ dl vetemjöl
¾ dl strösocker
1 ägg
 
Fyllning:
5 dl standardmjölk
5 äggulor
2¼ dl strösocker
2 msk vetemjöl
¼ tsk vaniljsocker
2½ msk majsstärkelse
1½ dl vispgrädde
 
Garnering:
4 persikor, urkärnade och skivade
100g färska hallon
2 tsk riven citronskal at strö över med
en näve fäsk lavendel (valfritt)
 
  1. Pajdeg: Använd elvisp alt. matberedare med visp och vispa smöret och mjölet på låg hastighet tills blandningen är smulig.
  2. Tillsätt sockret och ägget och blanda försiktigt tills allt är inarbetat. Knåda ihop degen på en mjölad arbetsyta tills degen håller ihop. Täck sedan över degen med plastfolie och låt den vila i kylen i 30 min. 
  3. Kavla ut den kylda degen tills den är 5mm tjock och tillräckligt stor för att täcka pajformen. Klä pajformen med degen och tryck försiktigt ut den mot botten och kanterna. Jämna sedan till kanterna och nagga botten. Låt ppajskalet vila i kylen i 30 min. 
  4. Värm ugnen till 175ºC, vanlig ugnsfunktion.
  5. Ta ut pajskalet ur kylen. Täck pajskalet med bakplåtspaper alt. aluminiumfolie och håll i de torkade ärtorna/bönorna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 12 min, ta sedan försiktigt bort bakplåtspappret och ärtorna/bönorna och grädda pajskalet i ytterligare 15 min, tills det är genombakat och svagt gyllenbrunt. Låt pajskalet svalna. 
  6. Gör fyllningen til pajen medan pajskalet gräddas!
  7. Häll äggulorna, strösockret, mjölet, vaniljsockret och majsstärkelsen i en skål och blanda till en trögflytande vätska.
  8. Koka upp mjölken. När mjölken kokat upp tar du bort den från plattan. Tillsätt 4 msk av den varma mjälken i äggblandningen. Rör tills allt blandats ordentligt. Häll i äggblandingen i kastrullen med resten av mjölken.
  9. Låt blandningen koka upp på svag värme och låt den sedan koka i 1 min så att den tjocknar till en kräm. Rör hela tiden medan blandingen kokar.
  10. Håll upp krämen i en långpanna och täck genast över med plastfolie så att det inte bildas skinn på krämen. Låt krämen stå i ca 1h så att den svalnar helt.
  11. Vispa vispgrädden med elvisp tills det bildas mjuka toppar.
  12. Skrapa ner den avsvalnade krämen i en skål och rör om tills den är helt slät. Vänd ner vispgrädden i krämen, häll blandningen i pajskalet och låt pajen stå i kylen i 1-2h så att fyllningen stelnar.
  13. När fyllningen stelnat garnerar du pajen med persikoskivor och hallonen. Riv citronskal och strö över pajen, ganera med lavendel.
  14. Servera pajen direkt! 

Persiko- och hallonpa...