Rabarber- och marängpaj

 
 
Rabarber- och marängpaj ca 6 portioner
 
1 pajform med löstagbar boten, 23 cm i diameter
1 paket torkade ärtor/bönor till gräddning
 
Pajskal:
  • 100g rumsvarmt smör
  • 3½ dl vetemjöl
  • ¾ dl strösocker
  • 1 ägg
Fyllning:
  • 600 g rabarber
  • ca 1½ dl socker (beroende på hur sura rabarberna är)
  • 1 st vaniljstång
  • 2 tsk potatismjöl
Maräng:
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • ½ citron
Gör såhär:
  1. Pajdeg: Använd elvisp alt. matberedare med visp och vispa smöret och mjölet på låg hastighet tills blandningen är smulig.
  2. Tillsätt sockret och ägget och blanda försiktigt tills allt är inarbetat.
  3. Knåda ihop degen på en mjölad arbetsyta tills degen håller ihop. Täck sedan över degen med plastfolie och låt den vila i kylen i 30 min. 
  4. Kavla ut den kylda degen tills den är 5 mm tjock och tillräckligt stor för att täcka pajformen. Klä pajformen med degen och tryck försiktigt ut den mot botten och kanterna. Jämna sedan till kanterna och nagga botten. Låt pajskalet vila i kylen i 30 min. 
  5. Värm ugnen till 175ºC, vanlig ugnsfunktion.
  6. Ta ut pajskalet ur kylen. Täck pajskalet med bakplåtspaper alt. aluminiumfolie och håll i de torkade ärtorna/bönorna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 15 min. Låt pajskalet svalna medan du gör rabarberkrämen.
  7. Fyllningen: Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarbern i mindre bitar och lägg dem i en kastrull.
  8. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Lägg sedan vaniljfröna och stången i kastrullen med rabarberna. Tillsätt sockret till kastrullen och blanda. 
  9. Koka rabarberna på svag värme tills det blir en kräm.
  10. Ta ur vaniljstången ur rabarberkrämen och kasta den.
  11. Mät upp potatismjölet i en skål. Ta ca 2 msk av rabarberkrämen och lägg i skålen med potatismjölet, blanda. Rör sedan i potatismjölsblandningen i kastrullen, dra från värmen när det börjar koka.
  12. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. 
  13. Maräng: OBS! När man vispar maräng är det viktigt att bunken är helt torr och fri från fett. Fett gör nämligen att marängen blir glansig och inte lyfter i ugnen.
  14. Använd en citron för att minimera risken för fett i marängen. Dela citronen i två halvor, gnugga citronens "köttsida" mot insidan av bunken du tänker vispa maängen i. Torka ur med vanligt hushållspapper. 
  15. Vispa äggvitor till ett hårt skum. 
  16. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa tills marängen blir tjock och blank.
  17. Berd eller spritsa ut marängen på rabarberkrämen.
  18. Grädda pajen i mitten av ugnen på 150ºC tills marängen får fin färg, ca 20 min. 
Severas gärna med lättvispad grädde!

Kommentera här: