Tomat- och lökpaj
Det här är min egna variant av en tomat- och lökpaj, grundreceptet har jag hämtat från ICA.se. De viktigaste ingredienserna i fyllningen är såklart tomat, lök och äggstanningen medan de övriga ingredienserna går att exprimentera med och använda vad man har hemma.

Tomat- och lökpaj ca 6 bitar
Pajbotten:
- 150 g kallt smör
- 5 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
- 3 rödlökar
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 tsk timjan
- 2 tomater
- 4 st soltorkade tomater
- ca 10 st oliver
- 150 g riven cheddarost
- 4 ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- smör
- salt och peppar
- Pajotten: Skär smöret i mindre bitar. Blanda samman mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 26 cm i diameter). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet i 20 minuter mitt i ugnen på 175°C.
- Fyllning: Skala, halvera och hacka de röda och gula lökarna. Skala och finhacka vitlöken.
- Fräs röd och gul lök långsamt i svag värme till de är mjuka. Tillsätt vitlöken och fräs ca 5 minuter. Krydda lökfräset med timjan, salt och peppar.
- Skär tomaterna i skivor och dela de soltorkade tomaterna och oliverna.
- Lägg lökfräset i pajskalet. Strö över de soltorkade tomaterna, oliverna och sedan osten. Lägg på tomatskivorna.
- Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt mjölk och grädde. Häll stanningen över pajen. Strö över flingsalt över pajen.
- Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter, tills äggstanningen har stannat.
Jag rekomenderar att servera pajen varm, då tomaterna är godast varma, men det fungerar lika bra att servera pajen kall.