Kokospaj

Kokospaj ca 10-12 port.
1 pajform med löstagbar boten, 23 cm i diameter
1 paket torkade ärtor/bönor till gräddning
Pajdeg:
- 100g rumsvarmt smör
- 3 ½ dl vetemjöl
- ¾ dl strösocker
- 1 ägg
Kokoskräm:
- 4 stora äggulor
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 ½ dl strösocker
- 4 ½ msk majsstärkelse
- ¼ tsk salt
- 2 ½ dl kokosmjölk
- 3 ½ dl standardmjölk
Vaniljgrädde:
- 3 ½ dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk florsocker
Rostad kokos:
- 3 msk hyvlad kokos
Gör såhär:
- Pajdeg: Använd elvisp alt. matberedare med visp och vispa smöret och mjölet på låg hastighet tills blandningen är smulig.
- Tillsätt sockret och ägget och blanda försiktigt tills allt är inarbetat. Knåda ihop degen på en mjölad arbetsyta tills degen håller ihop. Täck sedan över degen med plastfolie och låt den vila i kylen i 30 min.
- Kavla ut den kylda degen tills den är 5 mm tjock och tillräckligt stor för att täcka pajformen. Klä pajformen med degen och tryck försiktigt ut den mot botten och kanterna. Jämna sedan till kanterna och nagga botten. Låt pajskalet vila i kylen i 30 min.
- Värm ugnen till 175ºC, vanlig ugnsfunktion.
- Ta ut pajskalet ur kylen. Täck pajskalet med bakplåtspaper alt. aluminiumfolie och häll i de torkade ärtorna/bönorna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 12 min, ta sedan försiktigt bort bakplåtspappret och ärtorna/bönorna och grädda pajskalet i ytterligare 15 min, tills det är genombakat och svagt gyllenbrunt. Låt pajskalet svalna.
- Kokoskräm: Vispa ihop äggulorna och vaniljsockret med en gaffel i en skål.
- Blanda strösocker, majsstärkelse och saltet i en kastrull, tillsätt 1 dl av kokosmjölken och vispa till en slät massa. Tillsätt sedan mjölken och resten av kokosmjölken och rör ihop.
- Sätt kastrullen på spisen och låt blandningen koka upp på svag värme under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna rör du ner 3 matskedar av kokosblandningen i äggulorna. Häll sedan äggblandningen i kastrullen och fortsätt att värma blandningen under omrörning tills den är tjock och påminner om en vaniljsås.
- Häll den varma fyllningen i det avsvalnade pajskalet och täck genast över med plastfolie så att det inte bildas skinn på ytan. Låt fyllningen svalna till rumstemperatur och låt sedan pajen stå i kylen i upp till 1 timme så att den stelnar och svalnar helt.
- Vaniljgrädde: Vispa grädden, vaniljsockret och forsockret med elvisp tills det bildas mjuka toppar.
- Rostad kokos: Värm ugnen till 175ºC. Strö ut kokosen på ett bakplåt och låt den stå i ugnen i 4-5 minuter eller tills kokosen får lite färg. Kokosen blir lätt bränd, så håll uppsikt över den medan den rostas.
- Skeda upp vaniljgrädden ovanpå den avsvalnade pajen och strö över med den rostade kokosen.