1 Läs mer >>
 
Ajakakor med chokladfyllning ca 25 st
spritspåse med mönstrad tyll
 
Kakor:
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 3/4 dl florsocker
  • 200 g smör
Fyllning:
  • 50 g choklad
Gör så här:
  1. Värm ugnen till 175ºC.
  2. Hacka samman vetemjöl, potatismjöl, socker och smör. Arbeta ihop till en deg. 
  3. Spritsa ut kakorna genom en sprits till små, platta rosor driket på en plåt med bakplåtpapper.
  4. Grädda kokorna mitt i ugnen ca 10 min.
  5. Smält chokladen.
  6. Lägg samman kakorna två och två med chokladen mellan.    
 
 
 

Ajakakor med chokladf...

0 Läs mer >>
 Bild lånad från google.
 
Lime och kokosglass cirka 1 liter
 

Lime och kokosglass:

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 lime
  • 2 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk honung
  • 100g kokos
 
Gör såhär:
  1. Vispa grädde hårt i en bunke med elvisp.
  2. Riv skalet från limen och pressa ut limesaften.
  3. Vispa ägg, strösocker, skalet och saften från limen, vaniljsocker och honung en bunke i cirka 1 minut tills blandningen blivit fluffig. 
  4. Vänd ner den hårdvispade grädden i äggsmeten. Rör försiktigt.  
  5. Tillsätt kokos, och vänd den i gräddsmeten.
  6. Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.
    Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.
  7. Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.
 
 

Lime och kokosglass

0 Läs mer >>
 
Äpplemuffins med Italensk maräng ca 15st 
Minst 15 st muffinsformar
1 muffinsplåt 
termometer
lite gasolbrännare
 
Muffin:
  • 10 g äpplekakste eller annat te med äpplesmak
  • 3 msk nykokt vatten
  • 75g osaltat smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 3 ¾ dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • ¼ tsk salt
  • 1 ¾ dl standardmjölk
  • 2 ägg
  • 2 st äpplen av fast sort 
Italensk maräng:
  • 2 1/4 strösocker
  • 4 äggvitor
 
Gör såhär:
  1. Muffin: Häll det nykokta vattnet i en skål, lägg i löstteet i en/flea tekulor och lägg i vattnet och låt dra i 30 min. 
  2. Värm ugnen till 200ºC. Sätt muffinsformarna i muffinsplåten/-plåtarna.
  3. Använd en elvisp eller matberedare med visp och visp smöret, sockret, mjölet, bakpulvret, vaniljsockret och saltet på en låg hastighet tills blandningen är finsmulig. 
  4. Vispa ihop mjölken och äggen för hand. Tillsätt det bryggda teet och låt vätskan rinna ur tekulan/orna ordentligt ner i mjölkblandningen. 
  5. Vispa ner mjölkblandningen i smulblandningen med elvisp eller matberedare på låg hastighet. Öka hastighete till medelhastighet och fortsätt vispa tills smeten är slät igen. 
  6. Fyll muffinsformarna till två tredjedelar med smet. Grädda kakorna i 15-20 minuter eller tills de har rest sig och käns spänstiga om du trycker lätt på ytan. Låt kakorna vila en stund i plåten/plåtarna, ta sedan upp dem och låt dem svalna helt på ett galler.
  7. Italensk maräng: Vispa äggvitorna skummiga med hjälp av en visp eller matberedare.
  8. Koka upp sockret och 1 1/2 dl vatten i en kastrull till exakt 123ºC, använd termometer. Om sockerlagen är kallare eller varamre förstörs äggvitorna, därför är det mycket iktig att vara noggran med temperaturen. 
  9. När sockerlagen är klar, vispar du ner den i äggvitorna på medelhög hastighet. OBS! var försiktig då sockerlagen är mycket vram och lätt att bränna sig på! När hela sockerlagen är tillsatt vispars blandningen på hög hastighet tills undersidan av bunken är ljumen. Vid detta laget bör marängsmeten ha ökat i volym samt vara vit, slät och blank. 
  10. Bred eller spritsa ut marängen åp de avsvalnade muffinsarna.  
  11. Använd en liten gasolbrännare för att ge marängen färg. Alternativt ställ ugnen på grillfunkting och baka muffinsarna i cirka 10 sekunder, var vaksam då marängen lätt kan brännas vid. 

Äpplemuffins med Ital...

0 Läs mer >>
 
 
 
Jordgubbscupcakes
 
Till dessa jordgubbscupcakes använder jag samma recept som till mina mini halloncupcakes, fast jag använder te smaksatt med jordgubb istället för hallon.  
 

Jordgubbscupcakes

2 Läs mer >>


Kanel- och kardemmumabullar ca 50st.
ca 50 st bullformar

 

Bulldeg:

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk stötta kardemummakärnor
  • 12-14 dl vetemjöl
Fyllning:
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 34 dl strösocker
  • 1 msk kanel
  • ¾ msk kardemumma
Garnering:
  • 1 st uppvispat ägg
  • pärlsocker
 
 
Gör så här:
  1. Bulldeg: Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°C.
  3. Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl.
  5. Arbeta degen för hand eller med bakmasikn med degkrok tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
  6. Sätt ugnen på 225°.
  7. Fyllningen: rör ihop det rumstempererade smöret, sockret,kanelen och kardemumman.
  8. Arbeta bulldegen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, cirkaa 30x45 cm.
  9. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik sedan långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  11. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  12. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Kanel- och kardemumma...

0 Läs mer >>

 
Parmensan och Cayennepepparkex ca 30 st

ett veckat kakmått att stansa ut kexen med

Kex:

  • 125 g mjöl
  • 125 g finriven parmensanost
  • 1/4 tsk flingsalt
  • 1/4 tsk malen svartpeppar
  • 1/4 tsk cayennepeppar
  • 100g kallt smör
  • 1 stor äggula
 
Gör såhär:
  1. Kex: Blanda mjölet, osten, saltet, svartpepparn och cayennepepparn i en matberedare.
  2. Tillsätt det kalla smöret i kuber. Blanda i matberedaren tills balndningen är klumpfri och påminner om sand i konsistensen.  
  3. Tillsätt äggulan och kör till en deg. Rulla degen i en boll, vira in i plastfolie och låt vila i kylen i cirka 1 timma. 
  4. Värm ugnen till 175ºC.
  5. Kavla ut den kylda degen på en lätt mjölad arbetsyta så att degen bli cirka 1/2 cm tjock.Tryck ut kakorna med ett kakmått (välj själv efter smak) och lägg dem på en plåt med cirka 2 cm mellanrum.
  6. Strö på lite svartpeppar på toppen av varje kex. 
  7. Grädda kakorna i 10-12 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna helt innan servering. 
 

Parmensan & Cayennepe...