Äpplesmulpaj ca 8-10 port
1 pajform ca 28 cm i diameter
Äpplena:
- ca 800g äpplen
- 1 tsk kanel
- 2 tsk socker
- 1 krm flingsalt
- smör till formen
"Smul":
- 125g kallt smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1½ dl socker
- 1½ tsk flingsalt
- Ha gärna vaniljvisp, grädde eller vaniljglass till servering.
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225°C.
- "Smul": Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
- Äpplena: Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en bunke, gärna med lock. Skaka eller rör om ordentligt så att äpplena och kanelen blandas ordentligt. Smöra pajformen och häll i kaneläpplena.
- Fördela smulorna över kaneläpplena och grädda pajen mitt i ugnen 18–25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.