0 Läs mer >>

Äpplesmulpaj ca 8-10 port
1 pajform ca 28 cm i diameter
 
Äpplena:
  • ca 800g äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk socker
  • 1 krm flingsalt
  • smör till formen
 
"Smul":
  • 125g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  •  dl socker
  •  tsk flingsalt
  • Ha gärna vaniljvisp, grädde eller vaniljglass till servering.
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. "Smul": Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
  3. Äpplena: Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en bunke, gärna med lock. Skaka eller rör om ordentligt så att äpplena och kanelen blandas ordentligt. Smöra pajformen och häll i kaneläpplena.
  4. Fördela smulorna över kaneläpplena och grädda pajen mitt i ugnen 18–25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Äpplesmulpaj

0 Läs mer >>
 
Kokos- och chokladkaka ca 30-40 bitar
1 ungsform 25x35 cm
elvisp
 
Chokladkaka:
  • 200g smör
  • 4 st ägg
  • 5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
 
Kokosglasyr:
  • 200g (5-6 dl) kokosflingor
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  •  dl vispgrädde
  • 75 g smör
 
Gör såhär:
  1. Chokladkakan: Sätt på ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret och låt svalna något.
  3. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.
  4. Vispa ägg och socker pösigt, använd gärna elvisp.
  5. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao.
  6. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
  7. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter.
  8.  Kokosglasyr: Gör under tiden kokosglasyren i en kastrull. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan sjuda i några minuter för att sedan svalna.
  9. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
  10. När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

Kokos- och chokladkak...

0 Läs mer >>

Cornflakeskakor ca 20 stora alt. ca 35 små. 
ca 20 stora alt. 35 små muffinsformar

Cornflakeskakor:
100g smör
4 msk kakao
4 msk sirap
1 dl socker 
6 dl cornflakes

Gör såhär:
1. Rör ihop smör, kako, sirap och socker på medelhög värme tills allt blandats till en rinnig massa. 
2. Vänd ner cornflakesen i kakaosmeten. 
3. Lägg upp cornflakesröran i muffinsformar och låt stå i kyl i minst 1 timma. 

Cornflakeskakor