Äpplesmulpaj

Äpplesmulpaj ca 8-10 port
1 pajform ca 28 cm i diameter
 
Äpplena:
  • ca 800g äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk socker
  • 1 krm flingsalt
  • smör till formen
 
"Smul":
  • 125g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  •  dl socker
  •  tsk flingsalt
  • Ha gärna vaniljvisp, grädde eller vaniljglass till servering.
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. "Smul": Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
  3. Äpplena: Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en bunke, gärna med lock. Skaka eller rör om ordentligt så att äpplena och kanelen blandas ordentligt. Smöra pajformen och häll i kaneläpplena.
  4. Fördela smulorna över kaneläpplena och grädda pajen mitt i ugnen 18–25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Kommentera här: