Kokos- och chokladkaka

 
Kokos- och chokladkaka ca 30-40 bitar
1 ungsform 25x35 cm
elvisp
 
Chokladkaka:
  • 200g smör
  • 4 st ägg
  • 5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 dl kakao
  • 3 dl vetemjöl
 
Kokosglasyr:
  • 200g (5-6 dl) kokosflingor
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  •  dl vispgrädde
  • 75 g smör
 
Gör såhär:
  1. Chokladkakan: Sätt på ugnen på 200°C.
  2. Smält smöret och låt svalna något.
  3. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.
  4. Vispa ägg och socker pösigt, använd gärna elvisp.
  5. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao.
  6. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
  7. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter.
  8.  Kokosglasyr: Gör under tiden kokosglasyren i en kastrull. Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan sjuda i några minuter för att sedan svalna.
  9. När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
  10. När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

Kommentera här: