0 Läs mer >>
Vanilj och citrus är klassiska ingredienser i cupcakes och tillsammans med den friska och syrliga smaken hos passionsfrukterna blir dessa cupcakes en kulinarisk fullträff.
 
Passionsfruktcupcakes ca 12st
Muffin:
5 passinosfrukter
75 g rumstempererat osaltat smör
120 g socker
2 ägg
160 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk äkta vanlijsocker
Passionsfruktsfrosting:
150 g philadelphiaost
60 g rumstempererat osaltat smör
7 dl florsocker
2 st passionsfrukter
ev. Gul hushållsfärg
Dekoration:
Saft och kärnor från ca 3 passionsfrukter
 
Gör såhär:
  1. Värm ungnen till 180ºC.
  2. Klä en muffinsplåt med 12 stycken muffinsformar.
  3. Dela passionsfrukterna, gröp ur kärnorna och passera fruktköttet genom en sil. Tips:Använd baksidan av en sked för att pressa med. Du behöver ca 1/2 dl passionsfruktssaft.
  4. Vispa rumstempererat smör och socker ljust och luftigt.
  5.  Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ordentligt mellan varje ägg.
  6. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och äkta vaniljsocker. Rör om försiktigt.
  7. Tillsätt passionsfruktssaften och rör om försiktigt.
  8. Fyll formarna till 2/3 med smet.
  9. Grädda i ungenen 17-20 min.
  10. Ta ut plåten från ugnen och låt svalna i ca 5 minuter. Flytta över kakorna till galler och låt dem svalna helt.
  11. Till frosting: Pressa pssuionsfrukterna som ovan (punkt 3).
  12. Vispa philadelphiaost, smör, florsocker och passionsfruktssaft till en smidig konsistens. Tillsätt mer florsocker om det behövs och eventuellt gul hushållsfärg.
  13. Häll frostingen i en spritspåse. Börja spritsa i ytterkanten av cupcaken och för spritsen i cirklar inåt mitten och avsluta med en topp. Sekda sedan över lite passionsfruktssaft med kärnor över cupcaken.  
Receptet är hämtad ur boken Cupcakes skriven av Ingrid Hancock Bjerknes.

Passionsfruktscupcake...

0 Läs mer >>
 

Lemoncheesecake

Botten:

12 digestivekex (halvt paket)
75 g rumsvamt smör

Fyllning:

400 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
1 citron (rivet skal och saft)
2 1/2 dl florsocker
5 gelatinblad eller liknande
1/2 dl vatten

Citrongelé:

1 dl pressad citronsaft
1 dl florsocker
1 dl vatten
skalet av en citron
några droppar gul karamellfärg
2 gelatinblad
Tre citronskivor + en viol till garnering

 

Mixa digestivekex och smör och tryck i en smord form med löstagbar botten. Baka i ca 10 minuter i 175ºC. Låt svalna. 

 

Lägg de fem gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Krama ur dem och smält dem på svag värme i 0,5 dl vatten och låt svalna. Kör osten, gräddfilen, florsockret, citronskalet, citronsaften och gelatinet i en mixer (eller med elvisp) till en jämn smet. Häll smeten över kakbottnen, ställ in i kylen och låt stelna minst en timme.

 

Blötlägg de två gelatinbladen till gelén i kallt vatten i fem minuter, krama ur. Smält florsockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten. Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i sockervattnet på svag värme. Låt blandningen svalna och tillsätt citronsaften och -skalet, några droppar av den gula karamellfärgen. Häll den solgula blandningen över den stelnade ostkrämen och låt cheesecaken stå svalt i minst två timmar.

 

Toppa med tre citronskivor och en härligt lila viol.

 

Lemoncheescake

0 Läs mer >>
Välkommen till min nystartade bakblogg!
Jag är en 17-årig bakgalen tjej som älskar både nya smakkombinationer och klassiska recept. Jag bakar allt från tårtor till matbröd, älskar färska råvaror och gör så mycket jag själv kan från grunden. Med denna blogg vill jag dela recept jag testat och allmänna husmorstips. Men framförallt visa att alla kan baka och att allt är möjligt bara med lite tålamod och struktur. Själv har jag ingen utbildning inom ämnet mer än frenetiskt tittande på mat- och bakprogram och erfarenhet av egna misstag. Jag drivs av min passion, inte bara för själva ätandet men också av skapandet och processen av att se hur ingredienser tillsammans kan skapa otroligt många olika frestelser.

Välkommen till min ny...